10/07/2024
‘Un lector pot viure un miler de vides abans de morir. L’home que mai no llegeix, només en viu una’; amb aquesta frase, l’escriptor George R. R. Martin plasma a la perfecció com llegir es pot convertir en tota una aventura a la vida. Ara que l’estiu ja és aquí, és probable que el públic lector trobi el moment perfecte que no ha tingut durant l’any per endinsar-se en aquells relats que han esperat a les seves estanteries clamant a ser llegits o bé per adquirir les últimes novetats de l’univers literari que omplen les llibreries.
Per promoure la lectura de llibres durant els mesos estivals i també donar un cop de mà als més indecisos o a qui els hi falta una espurna d’inspiració, des de l’Editorial UOC hem fet un llistat amb alguns dels nostres últims llançaments més destacats, que viatgen entre una gran varietat de temàtiques com són el cinema, la comunicació o la intel·ligència artificial, entre d’altres.
Per als grans apassionats de l’àmbit cinematogràfic, la nostra gran recomanació és Retóricas del cine de terror. 50 películas esenciales para el estudio del terror cinematográfico, de l’autor Rubén Higueras. Aquest llibre proposa un apropament a les constants temàtiques, narratives i estètiques del cinema de terror, atorgant atenció prioritària a la seva evolució, mutació o reescriptura a través de la història del gènere. Mitjançant l’anàlisi d’un corpus de films, Higueras reflecteix els temors i les ansietats socioculturals del context històric en què van ser produïts, a més de representar determinades formes de concebre el terror cinematogràfic i exemplificar-ne els trets característics. També llancem una segona recomanació: El aula en la gran pantalla. 50 docentes en el cine español, escrit per Valeriano Durán.
Els que vulguin aprofitar l’estiu per posar-se al dia amb l’innovador món de la intel·ligència artificial, poden trobar interessant La inteligencia artificial en el periodismo. Mapping de conceptos, casos y recomendaciones, del periodista i docent Santiago Tejedor. Aquest llibre reflexiona sobre l’impacte, les possibilitats i els desafiaments que la intel·ligència artificial (IA) introdueix a l’àmbit periodístic. A més, per aquest, s’ha elaborat una cartografia mundial – fins ara inexistent – d’experiències periodístiques que treballen amb aquesta tecnologia. Simultàniament, l’obra presenta directoris de conceptes clau, enumera potencialitats, adverteix de riscos i amenaces, esbossa perfils i processos i sintetitza directoris de recursos i materials d’ajuda. Una altra novetat que destaquem en temàtica d’intel·ligència artificial és Justicia de datos. Consecuencias sociales de los macrodatos, la tecnología inteligente y la IA, dels autors Emiliano Treré, Lina Dencik, Arne Hintz i Joanna Redden.
Entre les últimes novetats literàries en el món de la comunicació, un dels títols més rellevants és La comunicación de Gobiernos e instituciones públicas. 80 cosas que he aprendido comunicando, del professor i consultor en comunicació Pau Canaleta. Aquest títol és un must per a tot professional que es dediqui a la comunicació política o institucional, o per a qui es vulgui introduir en aquest apassionant món, ja que en ell, Canaleta recull vuitanta claus imprescindibles per comunicar des de qualsevol Govern o institució pública. Aquest manual és fruit dels seus més de vint anys d’experiència assessorant governs i institucions de tota mena, per ajudar-los a posicionar-se a través de l’estratègia i la comunicació. D’altra banda, suggerim una altra de les darreres publicacions de l’Editorial UOC, Representaciones de género, igualdad y diversidad en los medios de comunicación, una obra de María Jesús Ruiz, Valeriano Durán i Rocío de la Maya.
Per als que estiguin interessats a fer una lectura d’estiu relacionada amb els àmbits de la publicitat, la creativitat i el feminisme, destaquem Una paraula val més que mil imatges. Copywriting per persuadir les audiències, del redactor publicitari i guionista Jordi Caballé. Aquest exemplar pretén explicar què és el copywriting o la redacció publicitària, els seus principis, les funcions del redactor, el procés de conceptualització, el poder de l’storytelling per explicar bones històries, i el paper de l’humor per captar l’atenció, tot això en un format híbrid que combina teoria i pràctica amb una activitat al final de cada capítol. María Isabel Menéndez és l’autora d’un altre dels llibres que ressaltem en aquest àmbit per llegir aquest estiu: ¿Puede la publicidad ser feminista? Teoría y práctica sobre femvertising.
Aprofitem aquest recull per fer unes últimes recomanacions lligades al camp de l’educació. En aquest context, aconsellem la lectura de La conquesta de l’ortografia. Com l’infant aprèn l’ortografia, una obra de Ramon Bassa. El llibre presenta una introducció sociohistòrica al concepte d’escriptura, els sistemes d’escriptura i com hem arribat a l’escriptura alfabètica, seguida d’un estudi sobre la detecció fonemàtica, una mostra de perfils fonològics i els quadres de correspondències de la llengua catalana. També se centra en l’ortografia i les tipologies d’errades que s’acostumen a produir i trobem, entre d’altres coses, una proposta de progressió didàctica de l’ortografia del català i exemples-tipus d’exercicis pràctics per a tota la primària. Pels qui vulguin ampliar el seu coneixement en la temàtica educativa, també pot ser d’interès Menores y migrantes. Relato de una educadora en un centro de acogida, de Marina Sonadellas.
L’anterior selecció de llibres
i moltes altres obres disponibles al portal web de l’Editorial UOC poden fer
que llegir es converteixi aquest estiu en tota una aventura d’enriquiment
personal. Des de l’Editorial, us desitgem un feliç estiu i uns mesos plens de
llibres i cultura.