Notícies

Biblioteques que marquen tendència pel seu disseny i arquitectura


Biblioteques que marquen tendència pel seu disseny i arquitectura

15/09/2022

Des de la remodelació d'una antiga fàbrica de torpedes fins a la construcció d'un edifici al peu d'una muntanya. José Pablo Gallo León, autor d'Espacios de biblioteca, analitza projectes premiats pel seu disseny.

La organització mundial de biblioteques IFLA i la firma Systematic han revelat recentment la biblioteca guanyadora del premi Public Library of the Year, un reconeixement que es concedeix al centre que combina més bé disseny, innovació digital i cultura local. Per la seva banda, cada any l'Institut Americà d'Arquitectes (AIA) i l'Associació Americana de Biblioteques (ALA) distingeixen les construccions bibliotecàries que destaquen per la seva excel·lència. Els projectes guanyadors el 2022 en tots dos certàmens mostren cap a on van el disseny i l'arquitectura de les biblioteques i quines són les tendències principals .

Per a José Pablo Gallo León, autor d' Espacios de biblioteca: presente y futuro (col·lecció "EPI - Profesional de la Información"), un dels denominadors comuns dels premiats és que han buscat crear espais agradables que juguin amb la il·luminació i l'estètica i que funcionin alhora com a punts de reunió comunitària, per a l'estudi o la lectura o per estimular la creació. "Declaren de manera sistemàtica que l'usuari ha estat al centre del disseny i que s'ha comptat amb la comunitat per fer-ho", afirma.

Així mateix, l'actual responsable de la Biblioteca de la Universitat d'Alacant considera que la majoria de centres premiats prioritzen la permeabilitat amb l'entorn i que els seus interiors presenten múltiples espais diferenciats amb separacions internes, sobretot transparents. A més, han orientat el disseny cap a la sostenibilitat. Hi ha ajudat el fet que algunes biblioteques hagin reutilitzat edificis ja existents, com el cas de la Martin Luther King Jr. Memorial Library, un edifici dissenyat per Mies van der Rohe i renovat per la firma d'arquitectes Mecanoo.

Per a l'autor del llibre, una de les claus per desenvolupar el disseny d'una biblioteca amb èxit és adequar-se a l'entorn, tant climàtic com social. "No podem dissenyar el mateix edifici per a Oslo que per a Sevilla, perquè les condicions naturals i les dinàmiques socials són molt diferents", afirma.

Aquestes són algunes de les tendències principals en el disseny d'edificis i espais de biblioteques descrites al llibre Espacios de biblioteca: presente y futuro i que es poden observar als projectes premiats.



Adams Street Library, de Brooklyn

Gallo León destaca una de les guanyadores dels AIA/ALA Library Building Awards, l'Adams Street Library. Està situada en un antic edifici de 1901 que s'ha utilitzat per a diverses funcions al llarg del temps (per exemple, com a fàbrica de torpedes o instal·lació de reciclatge).

Tot i que és de petites dimensions, per a l'autor és una biblioteca molt completa. Els ambients són càlids i conviden a la trobada, però alhora hi ha espais de treball individual.

Tal com descriu l'expert, les separacions "juguen amb les seves formes per crear ambients i atreure el públic infantil". A més, l'edifici respecta el passat industrial, però també ofereix un lloc agradable i funcional.

Aquesta biblioteca aprofita al màxim la transparència dels finestrals i reforça la presència en l'entorn urbà gràcies a un gran cartell pintat amb la paraula library, que evoca els rètols típics de la zona. El projecte reutilitza un edifici històric, de manera que en garanteix la conservació i, alhora, evita un impacte mediambiental més important.


Missoula Public Library, Montana

És la guanyadora del premi Public Library of the Year 2022 d'IFLA i Systematic. L'entorn natural d'aquesta biblioteca es reflecteix també en el disseny i el mobiliari interior. L'autor la defineix com a "bella, acollidora i completa per la seva varietat d'espais". Com que és un edifici amb un disseny més modest que el d'altres biblioteques referents, com la Deichman, l'Oodi o la Dokk1, Gallo León considera que el seu model es podria traslladar a qualsevol ciutat.

"En el nostre entorn tenim un problema important amb la renovació i construcció de biblioteques", assenyala l'autor. Tot i que defensa que hi ha exemples notables, sobretot en l'àmbit de les biblioteques públiques, adverteix que "la majoria d'espais han quedat estancats als noranta o els primers anys del 2000, i necessiten una renovació per adaptar-se a noves necessitats i als canvis socials i tecnològics".